Wil je een woonhuis of een leuke schuur? Dan heb je een fundering nodig. Hier komen al snel 11 bedrijven bij kijken. In deze blog leggen we je in 10 stappen uit hoe je zelf een fundering kunt maken. Mocht je het toch teveel werk vinden mag je ons natuurlijk ook altijd bellen.
Stap 1: Het uitlijnen van de fundering
De eerste stap voor het maken van een fundering is het uitlijnen van de fundering. Hierbij is het belangrijk dat je duidelijk hebt hoe de fundering eruit moet zien. Gebruik hiervoor palen of haringen die je per halve meter aan kunt brengen in de grond. Span tussen deze palen een koord om een duidelijk beeld te krijgen van de vorm van je fundering.
Stap 2: Het uitgraven van de fundering
Nu begint het echte werk. Graaf de fundering uit tot een minimale diepte van 600mm onder het maaiveld. Hierdoor is de fundering bestemd tegen de winter en heb je geen last van een kapotgevroren fundering. Tip: Hou aan beide kanten van de fundering 10 centimeter ruimte over. Hierdoor heb je genoeg ruimte voor de bekisting van de fundering.
Stap 3: De bekisting van je fundering
Een van de belangrijkste stappen is de bekisting van je fundering. Plaats planken tegen de palen rondom de fundering waarin het beton gestort kan worden. Het is hierbij erg belangrijk dat de planken goed uitgelijnd zijn. Controleer dit veelvoudig met een waterpas.
Stap 4: Maak je fundering vochtbestendig
Voorkom dat je fundering aangetast wordt door vocht. Dit kan je gemakkelijk tegengaan door het aanbrengen van een zandlaag. Zorg er wel voor dat deze zandlaag goed gedicht wordt en egaal is om verzakkingen te voorkomen. Eenmaal goed aangebracht leg je plasticfolie over de ondergrond. Hierdoor zorg je ervoor dat het vocht niet uit het cement loopt.
Stap 5: Plaatsen van afstandhouders
Afstandhouders zorgen ervoor dat de wapening van je fundering een gedeelte van de ondergrond hangt. Bij het storten van het beton wordt de wapening hierdoor midden in het beton geplaatst. Dit maakt de fundering een stuk sterker.
Stap 6: Plaatsen van de wapening
De wapening van je fundering bestaat uit bouwstaalmatten. De juiste dikte van deze matten is essentieel voor je fundering. Deze afmetingen worden vaak aangegeven door een constructeur die dit meeneemt in zijn tekening. Helaas is dit niet gratis, wij bieden natuurlijk wel een gratis 3D scan aan van je gehele fundering. Hierbij wordt ook tot de centimeter nauwkeurig de wapening weergegeven.
Stap 7: Het mixen van het beton
De hoeveelheid beton is hierbij essentieel. Heb je kleine hoeveelheden beton nodig dan kan je dit het beste mengen in een kruiwagen. Wanneer je grotere hoeveelheden beton nodig hebt is het verstandig om dit kant-en-klaar te bestellen. Hierbij kunnen we je altijd helpen.
Stap 8: Het storten van het beton
Stort geleidelijk het beton in de fundering. Verdeel het beton volledig over de fundering en let hierbij op dat er geen holle ruimtes ontstaan. Steek vervolgens met een schep op verschillende punten om hierdoor luchtbellen uit het beton te halen. Stamp vervolgens het geheel zorgvuldig aan.
Stap 9: De afwerking
Je bent bijna klaar alleen nu nog de juiste afwerking. Trek met een richtlat het geheel egaal. Doe dit samen met iemand anders om het resultaat zo goed mogelijk te houden. Dek vervolgens het geheel af en wacht tussen de 3 tot 7 dagen tot het oppervlakte is gedroogd. Nu is je fundering zo goed als klaar.
Stap 10: De ontkisting
Nu het geheel uitgehard is en klaar voor gebruik kan de ontkisting worden verwijderd. Hierbij haal je alle planken rondom de fundering weg. Is dit niet mogelijk dan mogen de planken ook blijven zitten. Aan jou de keuze. Het is namelijk niet noodzakelijk dat de bekisting wordt verwijderd.
Laat ons je nieuwe fundering maken
Vind je dit toch echt teveel werk en wil je liever door iemand je fundering laten maken? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan met een gratis 3D scan. Wij zorgen er dan voor dat alles rondom je nieuwe fundering van A tot Z geregeld is. Zo kan jij je volledig richten op het gedeelte boven de fundering. Wel zo gemakkelijk toch?